Leestijd ongeveer 3 minuten

Na een ongeval waarbij u letselschade hebt opgelopen wordt er van u verwacht dat u direct weet wat u met de ontstane situatie aan moet. In de praktijk is dat voor de meeste slachtoffers met letselschade echter niet het geval. U bent nog bezig om de klap (letterlijk en figuurlijk) te verwerken, en tegelijkertijd wordt u meegezogen in een juridisch moeras waarbij juristen met elkaar bekvechten over schuld, schadevergoeding en aansprakelijkheid. En u bent het ongewilde middelpunt, want u zit met de schade.

In het meest ernstige geval ligt uw leven in puin. Een professional die u dan met raad en daad bijstaat is in zo’n geval absoluut noodzakelijk. Om uit te leggen hoe de procedure in elkaar zit. En ook om ervoor te zorgen dat uw rechten gewaarborgd worden tijdens de (juridische) behandeling van uw letselschade. Kortom, wat u nodig heeft is letseladvies.

Letseladvies door specialist

Letseladvies is noodzakelijk. U moet simpelweg weten waar u aan toe bent. Om daar zicht op te krijgen zijn er eigenlijk twee zaken van belang: wat betekent uw specifieke letsel voor u en uw toekomst? En waar heeft u recht op wanneer vast komt te staan dat iemand anders aansprakelijk gesteld kan worden voor uw schade. Deze zaken kunnen worden verduidelijkt door uw letselschadespecialist die ook weet welke stappen er vervolgens genomen moeten worden.

Letseladvies over specifiek letsel

LetseladviesIn eerste instantie wilt u natuurlijk weten wat de lichamelijke en psychische gevolgen zijn waar u mee te maken krijgt als gevolg van een ongeval met letsel. Dat lijkt eenvoudig, maar bij nader inzien is het vaak juist niet zo eenvoudig. Stel dat er een gebroken arm is ontstaan die na zes weken weer volledig genezen is en waar u weer op dezelfde manier over kunt beschikken als voor het ongeval dan is het nog wel te overzien.

Vaak zijn klachten echter niet zo duidelijk. Bij lichamelijke klachten is bijvoorbeeld de whiplash wat dat betreft berucht. Een arts zal u normaal gesproken als eerste vertellen hoe het genezingsproces eruit zal zien. Datzelfde geldt voor psychisch letsel dat u als gevolg van een ongeval op kunt lopen.

Bij psychisch letsel is het echter, vaker nog dan bij lichamelijk letsel, bijzonder lastig vast te stellen hoe het genezingsproces eruit zal gaan zien. Bij psychisch letsel zal een psycholoog of psychiater u daarover informeren.

Toch ligt hier ook een belangrijke taak van uw advocaat of letselschadespecialist met betrekking tot letseladvies. Aan de hand van de diagnose van de arts of psycholoog kan de letselschade-expert namelijk vrij goed bepalen welke vergoedingen moeten worden geëist in een letselschadezaak.

Vaak heeft een belangenbehartiger ook een wat beter inzicht in de consequenties van bepaalde medische schade. Op dat gebied is letseladvies ook gewenst. U als slachtoffer bent meestal niet voldoende op de hoogte van het medische en juridische jargon om precies te beseffen wat er allemaal speelt.

Letseladvies over mogelijke letselschadevergoeding

Wanneer duidelijk is wat uw letselschade precies voor consequenties voor u heeft kan de schade worden berekend. Dit is zeker een onderdeel in het traject waarbij u letseladvies kunt gebruiken. Op basis van de aantoonbare letselschade zal er namelijk een beslissing genomen worden over de hoogte van de letselschadevergoeding die u zal gaan ontvangen. Uw letselschadespecialist zal u adviseren over de vormen van schadevergoeding waar u (mogelijk) voor in aanmerking komt. Di advies is voor uw eigen gemoedsrust essentieel omdat u dan minder kans hebt om “overvallen” te worden door alles wat er tijdens de juridische procedure gebeurt.

Het claimen van letselschade

Naast het letseladvies dat u op verschillende vlakken van uw letselschadeadvocaat of letselschadespecialist krijgt gaat het natuurlijk ook om de uiteindelijke uitkomst van de letselschadeprocedure. Een procedure waarin gezorgd moet worden dat u zo volledig mogelijk gecompenseerd wordt voor de (psychische en fysieke) letselschade die u hebt opgelopen bij het ongeval waar u bij betrokken bent geweest. Om alle schade op de juiste manier te claimen is juridische ondersteuning onmisbaar.

Zoek dus altijd een letselschadespecialist die u goed kan vertegenwoordigen. De adviserende taak die aan het begin van deze tekst wordt besproken is belangrijk, maar dat u tijdens een rechtszaak wordt vertegenwoordigd door een letselschade-expert die voor u door het vuur gaat is ook razend belangrijk. In een letselschadezaak kan het er in sommige gevallen namelijk stevig aan toe gaan. Bijvoorbeeld wanneer de gedaagde partij betwijfeld of u wel echt last hebt van bepaalde klachten.

Of wanneer er onenigheid ontstaat over de mate van aansprakelijkheid. In dat geval heeft u aan letseladvies niet genoeg. De volgende stap: het halen van uw recht, moet door uw advocaat ook worden gezet.