Wie te maken krijgt met letselschade zal waarschijnlijk al snel de term ‘letselschade raad’ horen vallen. Niet verwonderlijk; deze organisatie heeft diverse richtlijnen opgesteld die bekend staan als de Letselschade Richtlijnen. Omdat vrijwel alle partijen in een letselschadeproces zich aan deze richtlijnen houden zijn deze richtlijnen bijzonder belangrijk. Daarom is de Letselschade Raad niet zomaar een instituut. De Letselschade Raad (en vooral de mening van deze raad) is van doorslaggevend belang bij de behandeling van letselschade.
De Letselschade Raad: de GBL
Een van de redenen dat de Letselschade Raad op het gebied van letselschade zo’n belangrijke speler is heeft te maken met het feit dat er voor de behandeling van een letselschadezaak landelijk een aantal gedragsregels zijn afgesproken.
Deze worden GBL (Gedragscode Behandeling Letselschade Op het moment dat deze gedragscodes zijn vernieuwd (in 2012) had de Letselschade Raad de coördinatie over dit proces. Deze gedragsregels zijn de regels waar alle partijen die zich bezighouden met letselschade zich aan moeten houden. Op deze regels kan een slachtoffer van letselschade dan ook terugvallen, en aan deze gedragsregels valt gedurende het proces zekerheid te ontlenen.
Het register van de Letselschade Raad
Dat de Letselschade Raad door veel partijen erg serieus genomen wordt is voor een slachtoffer van letselschade erg prettig. Zoals gezegd vanwege de gedragscode, maar ook omdat de Letselschade Raad een register beheert. Zo is het voor slachtoffers van letselschade bijzonder eenvoudig om te achterhalen of een aansprakelijkheidsverzekeraar of een belangenbehartiger ingeschreven staat in dit register. Dit register wordt het Register GBL (Register Gedragscode Behandeling Letselschade) genoemd.
Letselschade Raad: register voor zorgverleners
Niet alleen verzekeraars of belangenbehartigers hebben een register waar ze in zijn opgenomen, dit geldt ook voor zorgaanbieders. Ook dat register is opgezet door de Letselschade Raad. Dit register heeft als naam het GOMA meegekregen. GOMA staat hierbij voor: Gedragscode Openheid medische incidenten; betere afwikkeling Medische Aansprakelijkheid.
Het doel van de gedragscodes en registers
Dat de Letselschade Raad allerlei codes en registers heeft opgesteld is natuurlijk leuk, maar waar is het goed voor? Het idee is dat de Letselschade Raad als onafhankelijke organisatie informatie geeft aan betrokkenen. Dit zijn zowel particulieren die het slachtoffer zijn geworden van letselschade als partijen die zich op zakelijke basis bezighouden met (de behandeling van) letselschadezaken.
Daarnaast houdt de Letselschade Raad zich bezig met het bieden van oplossingen wanneer er problemen worden geconstateerd bij het afhandelen van een letselschadegeval. Doordat de Letselschade Raad op deze manier adviseert is het de bedoeling dat het letselschadeslachtoffer meer centraal komt te staan.
Iemand die letselschade oploopt heeft het immers al moeilijk genoeg. Overigens is het natuurlijk maar de vraag of het de Letselschade Raad altijd lukt om de doelstellingen die ze hebben te verwezenlijken. Dat moet een slachtoffer natuurlijk zelf ervaren, want keiharde garanties zijn lastig te geven.
U en de Letselschade Raad
Wat hebt u zelf als letselschadeslachtoffer eigenlijk aan de Letselschade Raad? Naast de informatie die u kunt vinden in de registers eigenlijk niet zo heel veel. De Letselschade Raad geeft zelf aan dat ze nooit inhoudelijk op een zaak ingaan. Wanneer u vragen hebt kunt u dus bij hen niet terecht. U moet dus altijd zelf een belangenbehartiger inschakelen die u begeleidt in het hele juridische proces waarin u terecht komt na het oplopen van letselschade.
Wel wordt er op de website van de Letselschade Raad informatie gegeven over zaken die met letselschade en met schadevergoedingen te maken hebben. Overigens is die informatie op de site van de Letselschade Raad niet bijzonder uitgebreid. Meestal wordt er in een aantal zinnen aangeraden om een letselschadespecialist te raadplegen.
Letselschade Richtlijnen
Er is informatie die de Letselschade Raad wel verstrekt. Met name uw letselschadespecialist zal hier gebruik van maken. Het gaat namelijk om de normbedragen die worden gehanteerd bij het uitkeren van een schadevergoeding. Soms wordt er ook uitgelegd hoe een bedrag berekend kan worden. Wanneer u benieuwd bent wat de schadevergoeding is die u kunt verwachten kunt u natuurlijk altijd even op de website van de Letselschade Raad kijken. Houd er wel rekening mee dat elke letselschadegeval op zichzelf staat. De bedragen zijn dus slechts een indicatie.
Bemiddeling door de Letselschade Raad
Een punt waarbij de Letselschade Raad wel heel behulpzaam kan zijn is bemiddeling. Wanneer er klachten zijn over de manier waarop uw letselschadezaak wordt behandeld kunt u aankloppen bij het Bemiddelingsloket. Wanneer u er met de partijen die te maken hebben met de behandeling van uw zaak niet uitkomt zal de Letselschade Raad bemiddelen. Zit u in een dergelijke situatie? U kunt per contactformulier of per telefoon een afspraak maken met het Bemiddelingsloket.