Leestijd ongeveer 3 minuten

Letselschade bestaat vaak uit een aantal verschillende vormen van letsel. Wanneer u, bijvoorbeeld door een ongeval, met letselschade wordt geconfronteerd ondervindt u dat aan den lijve. Letterlijk. In eerste instantie is daar natuurlijk de schade zoals die wordt geconstateerd in een ziekenhuis. Bijvoorbeeld een gebroken been. De kosten voor de behandeling zijn wat dat betreft vrij gemakkelijk vast te stellen. Maar helaas komt het bij letselschade geregeld voor dat het allemaal een stuk minder eenvoudig is. Neem nu letselschade in de vorm van een whiplash. Een whiplash is een type letselschade dat vaak voorkomt.

Tegelijkertijd is het een lastige vorm van letselschade. Bij een gebroken been is het simpel: het bot ligt in twee stukken. Bij een whiplash is het allemaal veel vager. Er is door een dokter vaak niet goed vast te stellen wat nu precies de ernst van het probleem is, en daarom is het ook lastig om het behandeltraject goed vast te stellen. Het komt geregeld voor dat iemand die als letselschade een whiplash heeft opgelopen langdurige en onverklaarbare klachten heeft en blijft houden. Letselschade als gevolg van een whiplash is dus vrijwel nooit snel en simpel op te lossen. Het bedrag aan letselschadevergoeding bij een whiplash is dan ook regelmatig onderwerp van heftige discussie.

Gevolgen whiplash letselschade

Letselschade whiplashZoals aangegeven is een letselschade whiplash een wat moeizame diagnose. Dat er klachten zijn bij het slachtoffer is duidelijk, maar waar die klachten vandaan komen is vaak juist onduidelijk. Dat er een connectie is met het ongeval (vaak een verkeersongeluk) is aannemelijk, maar ook dit is (in juridische zin) vaak lastig hard te maken. Dat betekent dat u als slachtoffer met letselschade in de vorm van een whiplash een letselschadespecialist of letselschadeadvocaat nodig heeft die goed is in zijn vak. Meer nog dan wanneer er alleen sprake zou zijn van ‘simpele’ letselschade.

Wat er bij een whiplash regelmatig gebeurt is dat er sprake is van schade die pas later begint op te spelen. Dat is natuurlijk vervelend omdat u er fysiek door beperkt wordt, maar het is ook vervelend omdat op die manier het letselschadebedrag weleens een stuk hoger uit kan vallen dan u (en misschien wel uw advocaat) in eerste instantie dacht.

Wanneer de letselschadezaak dan al is afgerond is het vaak heel lastig om voor schade die toch nog blijkt te bestaan (bijvoorbeeld letselschade whiplash) alsnog een vergoeding te krijgen. Daarom is bij letselschade whiplash de zogenaamde ‘medische eindtoestand’ een element waar uw letselschadeadvocaat bijzonder veel aandacht aan zal moeten besteden.

Letselschade whiplash: medische eindtoestand

De medische eindtoestand is een begrip waar u zeker mee te maken krijgt wanneer u in een letselschadezaak belandt. Wanneer er een medische eindtoestand is bereikt is er namelijk duidelijkheid over de kosten die de letselschade whiplash (in totaal) met zich mee heeft gebracht. Daarbij komt dat er ook duidelijkheid is ontstaan over de schade die u als gevolg van het letsel (bijvoorbeeld een whiplash) nog zal lijden. Een medische eindtoestand betekent dus niet dat u nergens meer last van hebt, maar wel dat er geen verrassingen op medisch vlak meer zijn te verwachten.

Juist bij letselschade als gevolg van een whiplash komen dat soort “verrassingen” geregeld voor. Klachten die soms pas jaren later opspelen blijken te maken te hebben met de whiplash. En de whiplash uiteraard met het ongeval dat de letselschade whiplash heeft veroorzaakt. Houd er rekening mee dat een whiplash bekend staat vanwege de onverklaarbare klachten die optreden. Het is dan ook belangrijk dat u niet direct meegaat in de suggestie van bijvoorbeeld de verzekering dat er inmiddels al een medische eindtoestand is bereikt.

Verzekeraar wil whiplash snel afhandelen

Vage klachten, later opspelende klachten. Voor de partij die de letselschade als gevolg van een whiplash moet vergoeden klinkt dat niet echt goed. Dat is precies de reden dat de verzekering van de aansprakelijkgestelde partij een letselschadezaak die draait om letselschade whiplash vaak zo snel mogelijk wil afronden. Medische eindtoestand bereikt, bedrag uitkeren, streep eronder; klaar.

Gelukkig voor u heeft de verzekeringsmaatschappij hierin niet het laatste woord. Een medische eindtoestand kan namelijk worden vastgesteld door een medisch specialist. Die medisch specialist is onafhankelijk. Wanneer er in uw geval een medisch specialist nodig is om de medische eindtoestand te bepalen dan kan uw letselschadeadvocaat helpen om hiervoor de juiste persoon te vinden.

Vooral wanneer uw letselschade whiplash, of whiplash-gerelateerde klachten is het eigenlijk altijd noodzakelijk om een onafhankelijk medisch specialist naar uw situatie te laten kijken. Aan de hand van dat oordeel kunt u namelijk -samen met uw advocaat- bepalen of het al tijd is om de zaak definitief tot een einde te brengen. Uiteraard met een gepaste schadevergoeding voor een whiplash.