Het feit dat u naar informatie over een letselschadebureau zoekt is geen goed nieuws. In de eerste plaats is het slecht nieuws voor u, of voor degene waarvoor u de informatie zoekt. De kans dat er iemand in de kreukels ligt is bij een dergelijke zoekterm namelijk vrij groot. Plastisch geformuleerd natuurlijk. Wanneer u het slachtoffer bent geworden van een ongeval begrijpt u plotseling hoe ingrijpend letsel kan zijn. Er is geen enkele reden om luchtig te doen over letsel. Tegelijkertijd is letsel na een ongeval ‘gewoon’ een realiteit waar u mee moet zien te dealen.
Om dit goed te kunnen doen is het in eerste instantie van belang om een duidelijk stappenplan te hebben waarmee (de gevolgen van) het letsel zo goed mogelijk aangepakt kunnen worden. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar vaak valt dat helaas een beetje tegen. De afwikkeling van letselschade kan erg ingewikkeld zijn. Neem daarbij het feit dat u (of iemand uit uw omgeving) als gevolg van het opgelopen letsel meestal fysiek en mentaal niet in topvorm verkeerd en het is duidelijk dat u wel wat (juridische) ondersteuning kunt gebruiken. Van een letselschadebureau bijvoorbeeld.
Wat is een letselschadebureau?
Een letselschadebureau, dat klinkt als een organisatie waar ze verstand van letselschade hebben. In veruit de meeste gevallen is dat ook inderdaad zo. Een letselschadebureau bestaat uit een aantal letselschaderegelaars die ook wel bekend staan onder de naam letselschade-experts of letselschadespecialist.
Soms is er bij een dergelijk bureau ook een letselschadeadvocaat aangesloten. Het een letselschadeadvocaat is in het bezit van een afgeronde rechtenstudie en is bovendien officieel als advocaat beëdigd. Veel letselschadespecialisten die voor een letselschadebureau werken zijn geen advocaat.
Overigens zegt dat in de meeste gevallen niets over hun deskundigheid. Veel letselschadespecialisten (ook zonder juridische titel) zijn bijzonder goed in hun werk. Wel is het zo dat het handig is om een advocaat te hebben wanneer een letselschadezaak echt in de rechtbank uitgevochten moet worden. En dat is iets dat helaas regelmatig voorkomt.
Wat kan een letselschadebureau voor u doen?
Een van de belangrijkste redenen om contact op te nemen met een letselschadebureau is het feit dat de mensen die hier werken precies weten wat er na een ongeval met letselschade moet gebeuren. Wanneer er iemand aansprakelijk gesteld kan worden voor de (letsel)schade die u geleden hebt gaat u namelijk een traject in waarbij het doel is om gecompenseerd te worden voor de schade die u hebt geleden. Dat is bijvoorbeeld materiële schade zoals een kapotte auto. Het soort schade dat echter nog meer impact heeft dan schade aan eigendommen is letselschade: schade aan uw lichaam of geest.
Wat dit type schade betreft is er sprake van materiële letselschade en immateriële letselschade. In de volgende alinea’s wordt wat uitgebreider uitgelegd wat deze vormen van letselschade eigenlijk inhouden. Vooral voor het claimen van materiële en immateriële letselschade is de hulp van een letselschadebureau (eventueel een letselschadeadvocaat) onontbeerlijk.
Letselschadebureau en materiële letselschade
Een letselschadebureau begeleidt en helpt u bij het op de juiste manier afhandelen van alles dat er op u afkomt wanneer u het slachtoffer bent van letselschade. Letselschadebureaus doen er alles aan om mogelijk te maken dat u uw recht haalt. Wanneer er sprake is van materiële letselschade is dat nog relatief eenvoudig. Materiële letselschade is namelijk schade die (meestal) vrij duidelijk aan te wijzen is.
Neem als voorbeeld een gebroken been. De kosten van het gipsen van het been, het salaris van de arts en de vervoerskosten (naar het ziekenhuis) hebben een prijskaartje waar over het algemeen tussen verzekeraars niet echt gediscussieerd hoeft te worden. Die kosten staan vast en het is gewoon een kwestie van het rekensommetje maken. Desalniettemin is het prettig als een specialist van een letselschadebureau de claim voor u indient. U moet zich immers focussen op uw herstel, dat is al veeleisend genoeg.
Letselschadebureau en immateriële letselschade
Het afwikkelen van materiële letselschade is voor iemand die geen specialist is al moeilijk zat, maar wanneer er sprake is van immateriële letselschade wordt het nog een stuk ingewikkelder. Bovendien bent u in dat geval waarschijnlijk mentaal en psychisch dermate van slag dat het heel lastig is om zelf op de juiste manier voor uw rechten op te komen. Bij immateriële letselschade is er namelijk sprake van geestelijk lijden als gevolg van een ongeval. Denk hierbij concreet aan verdriet dat u ervaart of pijn die voor (hevig) ongemak zorgt.
Dat soort zaken zijn lastig in geld uit te drukken. Toch is een financiële vergoeding voor dit soort vormen van letsel wel op zijn plaats. De specialisten van een letselschadebureau weten precies hoe ze dit soort zaken voor u aan moeten pakken.