Leestijd ongeveer 3 minuten

Bij een verkeersongeval komt (helaas) in veel gevallen letsel voor. Sommige soorten letsel zijn zelfs behoorlijk typisch voor een auto-ongeluk. Het meest bekende voorbeeld is waarschijnlijk de whiplash. Wie ooit vanachter is aangereden weet er vaak uit ervaring over mee te praten. En het meest vervelende aan een whiplash is waarschijnlijk wel dat het genezingstraject bij dit soort verwondingen bijzonder traag verloopt en daardoor zeer lang kan duren.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vaagheid en onduidelijkheid die er aan de diagnose whiplash kleeft. Soms lijkt het erop dat er het stickertje “whiplash op wordt geplakt omdat er verder door de specialisten niet echt veel gevonden kan worden. En daar ben je als slachtoffer dat soms hevige klachten ervaart ‘mooi klaar’ mee.

Whiplash door artsen moeilijk te herkennen

Schadevergoeding WhiplashEen whiplash is geen beste diagnose. Het betekent dat u als slachtoffer over het algemeen in een medische mallemolen van gok- en giswerk terechtkomt. Dat er klachten zijn is duidelijk. Dat die klachten zich meestal rond de nek en rug concentreren is ook een feit. Tot zover de zaken die helder zijn, maar vanaf dit punt wordt het vaak een stuk schimmiger.

Voor u als patiënt, maar ook voor de arts. En laten we het maar direct benoemen: verzekeraars zijn ook niet echt dol op de term “whiplash”, om maar eens een understatement te gebruiken. Het ontvangen van een schadevergoeding whiplash is dan ook erg lastig.

Laten we maar eens beginnen bij artsen, en de manier waarop zij omgaan met whiplash-achtige klachten. Het probleem bij een whiplash is dat er meestal geen “klinische diagnose” gesteld kan worden. Dat klinkt als typische dokterstaal – dat is het ook-, maar het komt er feitelijk gewoon op neer dat een arts niet zo goed weet wat het probleem precies is.

Of beter gezegd: hij weet niet waar het probleem precies vandaan komt omdat er (bijvoorbeeld op röntgenfoto’s) niets bijzonders te zien is. Iedereen begrijpt dat het op zo’n moment lastig is om een juiste diagnose te stellen, en dus is het ook lastig om een behandelplan dat tot genezing leidt op te stellen. Wie het stickertje “whiplash” krijgt opgeplakt mag er dus vanuit gaan dat het goed mogelijk is dat de klachten nog wel een tijdje aanhouden zonder dat er (veel) verbetering in de toestand optreedt.

Schadevergoeding whiplash en verzekering

Dat artsen de diagnose schadevergoeding whiplash meestal stellen bij een gebrek aan een echt zichtbare, duidelijke diagnose is al vervelend en onbevredigend genoeg wanneer u verrekt van de pijn en door klachten in nek en rug niet meer goed kan functioneren. Maar wanneer u tegelijkertijd in een juridisch traject verzeild bent geraakt omdat de klachten te wijten zijn aan de schuld van iemand anders (bijvoorbeeld een medeweggebruiker die achterop u is gebotst) wordt het allemaal nog veel frustrerender. Vooral wanneer u een schadevergoeding whiplash voor uw letselschade probeert af te dwingen.

Het zit namelijk als volgt: wanneer een verzekeraar de temen schadevergoeding en whiplash in één zin hoort gaan bij zo’n maatschappij alle alarmbellen af. Op zich niet onterecht. Een verzekeringsmaatschappij weet ook dat een whiplash een “onduidelijke” diagnose is. En dat de klachten langdurig aan kunnen blijven slepen. En dat is (financieel gezien) natuurlijk niet wat een verzekeraar graag wil. Vooral niet als het de verzekeraar van de aansprakelijkgestelde is.

Zaak afwikkelen of second opinion

Wanneer u het slachtoffer bent van letselschade en de term schadevergoeding whiplash hoort vallen moet u goed opletten. Waarschijnlijk zal u tijdens het letselschadetraject in dit geval extra voor uzelf op moeten komen. De kans bestaat namelijk dat men u als een “lastig geval” gaat zien. Zoals al eerder gezegd zijn verzekeraars namelijk nogal allergisch voor het begrip whiplash. De kans dat een verzekeraar (degene die moet uitkeren) de zaak (úw letselschadezaak!) snel wil afwikkelen is groot.

Dat klinkt misschien sympathiek, maar vaak is deze haast niet direct in uw voordeel. Een afgewikkelde letselschadezaak betekent namelijk voor de verzekeringsmaatschappij dat ze weten waar ze aan toe zijn. Het bedrag staat vast, er wordt uitgekeerd: case closed.

Dat lijkt voor u als slachtoffer met whiplash-gerelateerde klachten misschien prettig, want dan kunt u (met een mooie schadevergoeding op zak) weer verder met uw leven. Maar juist met whiplashklachten is dat vaak niet het geval. De klachten blijven vaak namelijk behoorlijk lang door sudderen.

Het is daarom altijd zaak om een letselschadespecialist te benaderen die u volkomen vertrouwt en die duidelijk aangeeft dat hij in uw belang handelt. En dat kan in het geval van nek- en rugklachten (whiplash) heel goed betekenen dat het traject wordt uitgebreid. Door langduriger te zoeken naar de oorzaak van de klachten. Of bijvoorbeeld door een second opinion aan te laten vragen bij een andere arts of medisch specialist wanneer u voor een schadevergoeding whiplash gaat.