De smartengeldgids. Het klinkt misschien als een blaadje dat te vergelijken is met de IKEA-catalogus, maar dat is zeker niet het geval. Wie als slachtoffer te maken krijgt met letselschade krijgt op een gegeven moment zeker te maken met de smartengeldgids. Zou je de smartengeldgids al willen vergelijken met een andere gids dan kom je eerder uit bij de Michelingids. Dat is een gids die uitgegeven wordt door een commerciële organisatie, maar wordt wel gezien als een autoriteit op het gebied van restaurantbeoordelingen.
Wat dit voorbeeld nu eigenlijk met de smartengeldgids te maken heeft? Eigenlijk vrij simpel: de smartengeldgids wordt ook uitgegeven door een commerciële organisatie. In het geval van de smartengeldgids is dat de ANWB. Letselschadespecialisten, maar ook rechters nemen deze smartengeldgids van de ANWB minstens zo serieus als dat restauranthouders de Michelingids serieus nemen.
Wat is de smartengeldgids?
Goed, de smartengeldgids is dus een belangrijk en toonaangevend document. Maar wat is het eigenlijk precies en wat hebt u er als slachtoffer van letselschade nou eigenlijk mee te maken? In eerste instantie is de smartengeldgids een stuk waarin op vrij overzichtelijke wijze informatie gegeven wordt over de toekenning van smartengeld als gevolg van letselschade. Voor u als slachtoffer dat mogelijk recht heeft op smartengeld als gevolg van een ongeluk of een misdaad die tegen u gepleegd is wordt het door de smartengeldgids een stuk overzichtelijker om bij te kunnen houden wat uw advocaat of letselschadespecialist allemaal doet tijdens de procedure waar u in verzeild geraakt bent.
Zo staan er in de smartengeldgids bijvoorbeeld een aantal voorbeelden van mogelijke verwondingen met de daarbij behorende financiële vergoedingen. Uiteraard zijn dit slechts indicaties, want elk geval staat op zich en zal door een rechter beoordeeld moeten worden. Wat ook belangrijk is om even helder te hebben: smartengeld is iets anders dan materiële schadevergoeding.
Smartengeldgids: voor immateriële schadevergoeding
Wanneer u -letterlijk aan den lijve- met letselschade te maken hebt komt u terecht in een situatie die afschuwelijk kan zijn. Daarnaast is een letselschadeprocedure voor veel mensen (gelukkig) onbekend. Er komt dus van alles op u af. Als verduidelijking van de mogelijke vergoeding is de smartengeldgids een handig hulpmiddel.
Een groot gedeelte van uw schade zal (indien er iemand aansprakelijk gesteld kan worden) bestaat echter uit een vorm van schade waar smartengeld niets mee van doen heeft. Ziektekosten, schade aan de auto of de kosten voor noodzakelijke aanpassingen aan uw huis zijn namelijk vormen van materiële schade.
In de smartengeldgids zal u over materiële schade niet zoveel vinden. Smartengeld wordt namelijk uitgekeerd voor geleden immateriële schade. Dat is schade die bestaat uit “pijn en leed” die u als gevolg van letsel ervaart. Die ervaring is natuurlijk moeilijk in geld uit te drukken.
Want bijvoorbeeld het feit dat u niet meer als hobby kunt voetballen, of dat u het idee hebt dat iedereen u nakijkt in verband met een litteken op uw gezicht; hoeveel vergoeding staat ertegenover dat gevoel? Toch moet dat verdriet, de schaamte of die pijn gecompenseerd worden. Dat is namelijk gerechtigheid.
Smartengeldgids: actuele ontwikkelingen
In de smartengeldgids worden een aantal actuele ontwikkelingen beschreven die relevant zijn voor slachtoffers die te maken krijgen met letselschade. Zo is een van de nieuwste trends op het gebied van rechtszaken waarbij smartengeld een rol speelt het zogenaamde “voegen”. Dit is een actie die het voor slachtoffers van letselschade een stuk simpeler maakt om een juridische procedure in te gaan.
“Voegen” klinkt misschien een beetje als een vage term, maar dat is bij juridische termen wel vaker het geval. Toch is het niet heel ingewikkeld, en daarom is het ook vrij eenvoudig uit te leggen. Voegen betekent dat u aansluiting zoekt bij een al lopende strafzaak. U voegt u daar dan bij. In veel gevallen waarbij letselschade een rol speelt is dit mogelijk aangezien er dan vaak een strafzaak (bij een rechter) loopt naar aanleiding van het gedrag van iemand die aansprakelijk gesteld kan worden.
Bijvoorbeeld wanneer iemand met drank op een auto-ongeluk veroorzaakt. Bent u het slachtoffer geworden van iemand die een strafrechtelijke overtreding (of een misdrijf) heeft begaan dan kunt u zich aansluiten bij de strafzaak. Als slachtoffer krijgt u dan uw plek in het proces. Dat is een stuk eenvoudiger dan wanneer u zelf een civiele procedure aan moet spannen. Bij een civiele procedure moet u namelijk (samen met een advocaat) veel meer zelf regelen.
U bent in een civiele procedure de eisende partij en dat betekent dat u de rechter moet zien te overtuigen. Wanneer u besluit om u aan te sluiten (te voegen) bij een strafzaak hoeft u zelf eigenlijk niet zoveel te doen. In een strafzaak is het namelijk de Officier van Justitie die de rechter zal proberen te overtuigen. Hij neemt u (of uw advocaat) het werk dus uit handen.
Inhoudsopgave