Leestijd ongeveer 2 minuten

Er vinden jaarlijks veel ongelukken plaats in het verkeer. Veel ongevallen blijven bij materiële schade aan bijvoorbeeld voertuigen maar er kan ook sprake zijn van letsel bij personen. Als u betrokken bent bij een verkeersongeval komt er veel op u af. Allereerst zult u natuurlijk de schade aan voertuigen moeten afwikkelen. Als er sprake is van letsel bij een van de betrokken partijen vormt dit vaak een aparte procedure. We bespreken op deze pagina wanneer er sprake is van een verkeersongeval en wat u als betrokkene bij een verkeersongeval kunt doen.

Wat is een verkeersongeval?

We spreken van een verkeersongeval bij ongelukken die plaatsvinden in het verkeer. U hoeft hiervoor dus niet per definitie bestuurder te zijn van een voertuig. Als voetganger neemt u immers ook deel aan het verkeer en kunt u ook betrokken raken bij een ongeluk. Bestuurders van voertuigen zijn vaak verzekerd voor de veroorzaakte schade en kunnen in sommige gevallen gebruik maken van rechtsbijstand voor de afwikkeling van de schade.

Als voetganger zult u, als u hiervoor geen verzekering afgesloten heeft, zelf de kosten van professionele juridische hulp moeten dragen. Het komt regelmatig voor dat er meerdere partijen betrokken zijn bij een verkeersongeval. In dat geval is het verstandig om de hulp van een professional in te schakelen.

Schadevergoeding voor uw verkeersongeval?

Als u slachtoffer bent van een verkeersongeval is het allereerst van belang om alle betrokken partijen te identificeren. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend maar wordt vaak vergeten. U doet er ook verstandig aan om de gegevens van eventuele getuigen op te nemen. Dit is vooral van belang als u verwacht dat er een meningsverschil kan ontstaan, over bijvoorbeeld de schuldvraag. Als u aanspraak wilt maken op een schadevergoeding en hiervoor professionele juridische hulp besluit in te schakelen zal een getuigenis in uw voordeel kunnen werken.

U kunt zich hiervoor wenden tot een advocaat of jurist die bij voorkeur een specialist is op het gebied van verkeersongevallen. Als u weinig inkomen geniet is het mogelijk om in aanmerking te komen voor gratis juridische hulp. Hiervoor kunt u zich wenden tot Het Juridisch Loket in uw eigen woonplaats of gemeente.