Leestijd ongeveer 3 minuten

Wie te maken krijgt met een (auto)ongeluk krijgt heel wat over zich heen waaronder mogelijk een whiplash. De schrik, de schade, en in veel gevallen ook nog eens lichamelijk letsel. Als er verwondingen ontstaan tijdens een ongeluk is dat verschrikkelijk vervelend. Gelukkig is de medische zorg in Nederland van zo’n hoog niveau dat een slachtoffer meestal goed kan worden geholpen. Maar er is een verwonding waar artsen niet zo goed raad mee weten. Een verwonding die relatief vaak voorkomt als er een aanrijding plaatsvindt.

We hebben het over een whiplash. Over een whiplash is weinig bekend. Eigenlijk is het zelfs zo dat bepaald letsel aan de nek en de rug als gevolg van een ongeluk whiplash wordt genoemd omdat er niet duidelijk is wat de schade precies is. Dokters kunnen niet precies vaststellen wat er aan de hand is. Het slachtoffer heeft daar helaas heel weinig aan. Die kampt namelijk met (vaak meerdere) lichamelijke klachten. Zijn leven staat op z’n kop, werken wordt lastig. Functioneren wordt lastig. Een whiplash gooit alles in de war.

Een whiplash: wat is het?

WhiplashWat is een whiplash nu eigenlijk? Tja, daar zit direct het grote probleem van een whiplash. Niemand weet precies wat het is. Maar mensen die er mee te maken krijgen weten wel hoe lastig, vervelend en pijnlijk het kan zijn. En dan hebben we het nog niet eens over het onbegrip waarmee iemand met whiplashklachten te maken krijgt. Want een whiplash… dat is aanstellerij! Tenminste dat hoor je vaak van mensen die er zelf niet mee te maken krijgen.

Maar goed, wat een whiplash is weten we dus niet. Wat de gevolgen zijn weten we wel. En hoe je een whiplash oploopt weten we ook. Een whiplash is kortgezegd schade aan de nek of rug, of aan de zenuwen die daar lopen. En een whiplash ontstaat vaak wanneer iemand onverwacht een harde klap van achteren te verwerken krijgt. Zoals bij een aanrijding dus. Het moment dat de whiplash ontstaat is te vergelijken met een ritje in de botsauto’s.

Een belangrijk verschil: in de botsauto’s stel je lichaam en geest in op de impact van een klap. Bij een ongeluk stel je jezelf daar niet op in. Het gevolg is een rare beweging met het hoofd dat enorme krachten te verduren krijgt. En inderdaad, dan gaat er wat kapot. Ook al is dat door een arts niet altijd op te sporen, de schade is aangericht en degene die de aanrijding meemaakt zit met de gebakken peren.

Wat zijn de symptomen van een whiplash?

Wie een whiplash oploopt na een ongeluk weet meestal zelf al vrij snel hoe laat het is. Bepaalde lichamelijke en psychische klachten zijn typerend voor een whiplash. Zaken die vaak opspelen hebben vaak te maken met het hoofd of de nek. Niet zo gek, want daar is tijdens het ongeluk (vaak een aanrijding) enorme kracht op komen te staan. En dat is te voelen. Een stijve nek, hoofdpijn of pijn in de nek of de rug; als iemand daar na een ongeluk last van heeft is de kans groot dat er sprake is van een whiplash.

Uiteraard moet er eerst langs een arts gegaan worden. Want wanneer duidelijk is wat de reden van de klachten is kan er wat aan gedaan worden. In vrij veel gevallen zal de arts echter geen duidelijke diagnose kunnen stellen. En in dat geval wordt het stickertje “whiplash” op een slachtoffer geplakt.

Niet-lichamelijke symptomen

Wanneer er lichamelijke klachten zijn die niet goed te diagnosticeren zijn is dat al vervelend en frustrerend genoeg. Slachtoffers van een aanrijding hebben daarnaast echter vaak ook last van klachten die minder goed aan te wijzen zijn. Klachten die overigens minstens net zo hinderlijk kunnen zijn. Vermoeidheid, vergeetachtigheid en concentratieverlies zijn zaken die regelmatig voorkomen bij mensen met een whiplash.

Ook suizende oren, tintelende ledematen en ‘vage’ pijntjes in het lichaam komen geregeld voor. De klachten in deze laatste categorie zorgen vaak voor grote problemen. Wie er last van heeft kan niet meer op een gezonde manier functioneren. Dat er daarnaast niet goed duidelijk is waar de klachten precies vandaan komen maakt het allemaal nog veel gecompliceerder. Onbegrip van de omgeving en zelfs van professionele hulpverleners als artsen of verpleegkundigen ligt op de loer.

Wie na een verkeersongeval langdurig vermoeid is krijgt vaak de tip om “even lekker uit te rusten” en vervolgens weer aan de slag te gaan. Wie door een whiplash langdurige vermoeidheidsklachten oploopt weet echter dat het zo niet werkt. Datzelfde geldt voor andersoortige klachten die gerelateerd zijn aan de opgelopen whiplash. Het zijn echte klachten die serieus genomen moeten worden, maar aanwijsbaar zijn ze niet.